410 jucători au fost excluși din circuitul de tenis al RTP

Asociația Romanian Tenis Premium a decis excluderea din cirucitul de tenis al RTP, 410 jucători ca urmare a încălcării Regulamentului RTP.  Din totalul de 410 jucători excluși, 25 sunt jucătoare.

Pentru prima dată în istoria de șase ani a RTP, într-un singur an (2023), au fost excluși 385 jucători și 25 jucătoare, cea mai mare parte a acestora fiind scoși din circuitul de tenis pentru că nu au participat în 2023 la cel puțin un turneu RTP.

Cu părere de rău, am fost nevoiți să excludem din circuit 410 jucători întrucât nu au participat la niciun turneu de tenis al RTP în anul 2023 și nici nu au manifestat interes pentru a participa. Am constatat că unii jucători confundă RTP cu o rețea de socializare, unde îți faci cont, așa, să fie...acolo. Am luat această decizie pentru a transmite un mesaj clar: RTP nu e rețea de socializare, RTP este un circuit de turnee de tenis și își faci cont doar dacă vrei să concurezi. Regula de a participa la minim un turneu odată pe an, mi se pare de bun simț, pentru un jucător care vrea să aibă o minimă activitate în cadrul circuitului RTP. Vreau să le spun tuturor jucătorilor că RTP este un circuit puternic, serios, cu reguli stricte pe care toți trebuie să le respecte. Pentru noi contează calitatea nu cantitatea”, a declarat Președintele RTP, Sebastian Popescu,

Din cei 410 jucători excluși din cirucit, 300 și-au pierdut calitatea de jucător pentru că nu au participat la niciun turneu în 2023, în timp ce 51 au fost excluși la cerere. Iar 59 au fost excluși pentru încălcări grave ale Regulamentului RTP.

Pe lista celor excluși din RTP se află și un fost lider RTP, multiplu campion RTP. Totodată, au fost excluși campioni și finaliști din 2019, 2020, 2021, 2022 și 2023.

Reînscrierea în RTP a jucătorilor excluși va fi mult mai dificilă și va depinde doar de decizia Președintelui RTP, care va hotărăâ dacă îi reprimește și doar în baza unei taxe de reînscriere.

Iată ce prevede Regulamentul RTP la articolele 25 și 40.

Art. 25. Pierderea calităţii de membru al RTP

Un jucător îşi poate pierde calitatea de membru RTP în următoarele situaţii: 

1)      Prin Deces.

2)      Prin excluderea din RTP decisă de Președintele RTP.

3)      Prin renunţarea voluntară a unui membru, transmisă în scris către RTP.

4)      Pierderea calităţii de membru RTP în una din cele trei situaţii atrage după sine, eliminarea de pe site-ul tenispremium.ro şi pierderea definitivă a clasamentului şi a palmaresului RTP şi a dreptului de a participa la competiţiile organizate de RTP.

5)      În cazul în care un jucător a părăsit de bună voie RTP şi după o anumită perioadă doreşte să revină în RTP, va putea să redevină jucător RTP doar dacă Președintele RTP aprobă acest lucru şi doar contra unei taxe stabilită de RTP.

6)      Exluderea din RTP se aplică şi jucătorilor care prin comportamentul lor manifestat în preajma terenului de joc, au perturbat, întrerupt, afectat, un meci.

7)      Excluderea din RTP este decisă de conducerea RTP în caz de încălcare a regulamentului RTP. Anularea excluderii poate fi decisă în mod excepţional de către RTP.

8)      Jucătorii excluși din RTP rămân fără titlurile câștigate. RTP le retrage automat titlurile și finalele jucate și nu le mai recunoaște ca fiind câștigate de aceștia.

Art. 40. Jucătorii care pe parcursul unui an calendaristic nu participă la niciun turneu RTP, vor fi excluşi din circuit şi nu vor mai putea să redevină jucători în circuitul RTP, decât în situați excepționale și doar dacă Președintele RTP aprobă reînscrierea. Excepţie de la regula excluderii, fac jucătoarele însărcinate, sau care au născut, cât și jucătorii accidentaţi pe întreg parcursul anului, cât şi cei care au plecat din țară pe parcursul întregului an competițional. Jucătorii care nu se află în situația de a nu putea să invoce motive de sănătate sau deplasarea în altă țară și nu au jucat la niciun turneu într-un an, dar doresc să rămână în circuitul RTP, trebuie să achite o taxă anuală de membru. Cuantumul taxei anuale este stabilită de RTP. În schimbul taxei de membru, jucătorul primește și 5 puncte RTP valabile până la prima participare la un turneu RTP, dar nu mai mult de 365 de zile.