Regulament RTP.

Art. 1. Romanian Tenis Premium – RTP este un circuit de tenis naţional organizat de către tenispremium.ro şi destinat iubitorilor de tenis. În circuitul RTP pot participa toţi jucătorii de tenis de câmp care au vârsta minimă de 18 ani şi care acceptă să devină membri ai RTP şi să respecte prezentul regulament de joc.

Art. 2. RTP include şase tipuri de turnee atât pentru simplu masculin, simplu feminin, dublu masculin, dublu feminin şi dublu mixt, după cum urmează: RTP 100, RTP 250, RTP 500, RTP 1000 şi Turneul Campionilor.

a) Turneul de categorie RTP 100 este rezervat jucătorilor de nivel începător. La acest turneu nu pot participa jucătorii de nivel mediu şi avansat.

b) Turneul de categorie RTP 250 este rezervat jucătorilor de nivel mediu. 

c) Turneul de categorie RTP 500 este rezervat jucătorilor de nivel avansat.

d) Turneul de categorie RTP 1000 este organizat în sistem OPEN, iar în competiţie se pot înscrie toţi jucătorii din circuit, indiferent de nivelul de joc.

e) Turneul Campionilor se organizează o singură dată pe an, la final de sezon competiţional, şi la turneu se califică automat doar jucătorii care au câştigat cel puţin un turneu în circit în anul respectiv, indiferent de categoria lui.

Art. 3. Sistemul de joc în circuitul RTP la un turneu RTP 100.

a)      În calificări, primele două seturi se joacă în sistem game până la punctul maxim 4, în caz de egalitate la 3-3, se va juca game-ul decisiv şi setul se închide la punctul maxim 4. În caz de egalitate în game, la 40-40, se joacă punct decisiv, fără avantaj. În caz de egalitate la seturi, al treilea set se va juca în sistem super tie-break până la punctul maxim 10. În caz de egalitate la 9-9, se joacă punct decisiv şi setul se încheie la punctul maxim 10. Jucătorii au la dispoziţie trei minute de încălzire la începutul meciului. Când se joacă în sistem game, terenul se schimbă la 1-0 şi apoi la fiecare trei game-uri jucate. Când se dispută în sistem super tie-break, terenurile se schimbă la fiecare şase puncte jucate şi jucătorii vor lua o pauză de un minut. Între seturi se acordă o pauză de un minut.

b)      Pe tabloul principal, în primul tur, se joacă două seturi din trei, în sistem game până la game-ul maxim 4. La 3-3 în set, se joacă game-ul decisiv şi setul se încheie cu 4-3. În caz de egalitate în game, la 40-40, se joacă punct decisiv, fără avantaj. Jucătorii au la dispoziţie trei minute de încălzire la începutul meciului. Când se joacă în sistem game, terenul se schimpă la 1-0 şi apoi la fiecare trei game-uri jucate. În cazul în care primele două seturi depăşesc 40 de minute de joc şi se ajunge la set decisiv, setul trei se va disputa în sistem super-tie-break până la scorul maxim de 10-9.

c)       În optimi, sferturi de finală, semifinale şi finală, se joacă în sistem super tie-break până la punctul maxim 10. La 9-9 se joacă punctul decisv al setului. Jucătorii au la dispoziţie trei minute de încălzire la începutul meciului. Terenurile se schimbă la fiecare şase puncte jucate. Între seturi se acordă o pauză de un minut.

Art. 4. Sistemul de joc în circuitul RTP  la un turneu RTP 250.

a) În calificări sistemul de joc va fi cu două seturi din trei, toate seturile disputându-se în sistem game până la punctul maxim 4. În caz de egalitate la 3-3, se va juca game-ul decisiv şi setul se închide la punctul maxim 4. În caz de egalitate în game, la 40-40, se joacă punct decisiv, fără avantaj.

b) Pe tabloul principal sistemul de joc va fi două seturi din trei, în sistem game, fără avantaj la 40-40, până la game-ul 4-3. În caz de egaliate la 3-3, se joacă game decisiv şi setul se încheie cu scorul de 4-3. 

c)      Jucătorii au la dispoziţie trei minute de încălzire la începutul meciului. Terenul se schimpă la 1-0 şi apoi la fiecare trei game-uri jucate. Între seturi se acordă o pauză de un minut.

d)  În cazul în care primele două seturi depăşesc 40 de minute de joc şi se ajunge la set decisiv, setul trei se va disputa în sistem super-tie-break până la scorul maxim de 10-9. Regula nu se aplică şi în finală.

Art. 5. Sistemul de joc în circuitul RTP la un turneu RTP 500.

a)      În calificări, sistemul de joc va fi două seturi din trei, primele două seturi se dispută în sistem game până la 6-4. În caz de egalitate la game în set la 5-5 se joacă game decisiv. Nu se va aplica regula avantajului în caz de egalitate în game la 40-40. În caz de egalitate la seturi, al treilea set se dispută în sistem super tie break până la punctul maxim 10.  În caz de egalitate la 9-9, se joacă punct decisiv şi setul se încheie la maxim 10.

b) În cazul în care turneul se desfăşoară pe parcursul a două zile, pe tabloul principal, sistemul de joc va fi două seturi din trei în sistem game până la 6-4, fără avantaj la 40-40 în game, când se aplică regula punctului decisiv. În caz de egalitate la 5-5 în set, se joacă game-ul decisiv şi setul se închide la scorul maxim 6-5.

c) În cazul în care turneul se desfăşoară pe parcursul unei singure zile, sistemul de joc va fi următorul: în primul tur, sistemul de joc va fi două seturi din trei în sistem game până la 6-4, fără avantaj la 40-40 în game, când se aplică regula punctului decisiv. În caz de egalitate la 5-5 în set, se joacă game-ul decisiv şi setul se închide la scorul maxim 6-5. Din turul doi şi până în finală se joacă două seturi din trei, până la scorul de 4-3.

d)  În primul tur, în cazul în care primele două seturi depăşesc 60 de minute de joc şi se ajunge la set decisiv, setul trei se va disputa în sistem super-tie-break până la scorul maxim de 10-9.

e)  Din optimi şi până în semifinală inclusiv, în cazul în care primele două seturi depăşesc 40 de minute de joc şi se ajunge la set decisiv, setul trei se va disputa în sistem super-tie-break până la scorul maxim de 10-9.

Art. 6. Sistemul de joc în circuitul RTP la un turneu RTP 1000.

a)      În calificări sistemul de joc va fi două seturi din trei în sistem game până la punctul maxim 6-4, fără avantaj la 40-40 în game, când se aplică regula punctului decisiv. În caz de egalitate la 5-5 în set, se joacă game-ul decisiv şi setul se închide la scorul maxim 6-5.

b)      Pe tabloul principal, în primul tur, sistemul de joc va fi două seturi din trei în sistem game, până la punctul 6, cu avantaj la 40-40 în game. În caz de egalitate în set la 6-6, se joacă tie-break.

c) Pe tabloul principal, din turul doi şi până în semifinale inclusiv, sistemul de joc va fi două seturi din trei în sistem game, până la punctul 4, fără avantaj la 40-40 în game. În caz de egalitate în set la 3-3, se joacă game decisiv.

d) În finală se joacă la fel ca în primul tur, două seturi din trei în sistem game, până la punctul 6, cu avantaj la 40-40 în game. În caz de egalitate în set la 6-6, se joacă tie-break.

Art. 7. Sistemul de joc în circuitul RTP la Turneul Campionilor va fi, două din trei seturi, în sistem game, până la scorul 4-3, fără avantaj la 40-40.

Art. 8. RTP 100 este format din tablou principal de minim 16 jucători şi maxim 32 de jucători la simplu masculin/feminin, minim 8 perechi şi maxim 16 perechi la dublu masculin/feminin, şi minim 8 perechi şi maxim 16 perechi la dublu mixt. Punctajul maxim acordat câştigătorului va fi de 100 puncte RTP. În probele de simplu feminin şi simplu masculin, tabloul de calificări nu poate fi mai mare de 64 de jucători/jucătoare.

Art. 9. RTP 250 este format din tablou principal de minim 16 jucători şi maxim 64 de jucători la simplu masculin/feminin, minim 8 perechi şi maxim 16 perechi la dublu masculin/feminin, minim 8 perechi şi maxim16 perechi la dublu mixt. Punctajul maxim acordat câştigătorului va fi de 250 puncte RTP. În probele de simplu feminin şi simplu masculin, tabloul de calificări nu poate fi mai mare de 64 de jucători/jucătoare.

Art. 10. RTP 500 este format din tablou principal de minim 32 de jucători şi maxim 64 de jucători la simplu masculin/feminin, minim 16 perechi şi maxim 32 perechi la dublu masculin/feminin şi la dublu mixt. Punctajul maxim acordat câştigătorului va fi de 500 puncte RTP. În probele de simplu feminin şi simplu masculin, tabloul de calificări nu poate fi mai mare de 64 de jucători/jucătoare.

Art. 11. RTP 1000 este format din tablou principal de minim 64 de jucători şi maxim 128 de jucători la simplu masculin/feminin, minim 32 de perechi şi maxim 64 perechi la dublu masculin/feminin şi la dublu mixt. Punctajul maxim acordat câştigătorului va fi de 1000 puncte RTP. În probele de simplu feminin şi simplu masculin, tabloul de calificări nu poate fi mai mare de 128 de jucători/jucătoare.

Art. 12. Turneul Campionilor se organizează la finalul unui an şi la competiţie sunt calificaţi toţi cei care au câştigat cel puţin un turneu în circuitul RTP indiferent de categoria lui. Dacă nu sunt suficienţi campioni pentru un număr par, lista se completează cu finalişti în ordinea clasamentului RTP. Turneul Campionilor se poate ţine într-o probă cu 8 jucători/jucătoare/perechi, 12, 16 sau 32 de participanţi. În acest caz se vor organiza două grupe a câte patru competitoriiar primii doi din fiecare grupă, merg în semifinale. În cazul în care turneul se organizează cu 12 campioni, vor fi 4 grupe a câte trei competitori, iar în semifinale merg primii clasaţi în grupă. La fel se va proceda şi dacă sunt 16 campioni, când se vor organiza tot patru grupe, dar a câte patru participanţi, iar cel clasat pe primul loc în grupă merge în semifinale. Capii de serie se vor stabili în funcţie de clasamentul RTP. Punctajul maxim acordat câştigătorilor fiecărei probe, va fi de 1500 puncte RTP.

Art. 13. Participarea la turneele RTP. Pot participa la un turneu organizat de RTP cei care au vârsta minimă de 18 ani, după ce au achitat taxa de turneu stabilită de RTP. Jucătorii care au achitat taxa de turneu dar nu s-au prezentat la competiţie nu vor primi înapoi contravaloarea taxei plătite.

Art. 14. Organizarea unui turneu în circuitul RTP. Un turneu de tenis în circuitul RTP presupune un tablou principal de simplu masculin, simplu feminin, dublu masculin, dublu feminin, dublu mixt.

1.       Un turneu poate include doar o probă, două, trei, patru sau toate cinci.

2.       Numărul locurilor pe tabloul principal, rezervate calificărilor se stabileşte în funcţie de numărul jucătorilor înscrişi în turneul de calificare.

3.   Un wild card este acordat unui jucător sau unei perechi la dublu masculin/feminin sau dublu mixt, de către directorul turneului, fie la cererea unui jucător/jucătoare, fie ca şi invitaţie adresată unui jucător pentru a-l ajuta să revină în circuitul RTP sau pentru a creşte notorietatea turneului.  

4.    În timpul unui meci de tenis de câmp, organizatorul asigură un arbitru de scaun.

5.   La începutul meciului, arbitrul le explică jucătorilor regulile şi efectuează tragerea la sorţi. După care, oferă jucătorilor trei minute de încălzire.

6.   Fiecare jucător serveşte de câte două ori, păstrându-se regula de primul şi al doilea serviciu. Dubla greşeală se aplică atunci când un jucător a servit de două ori consecutiv în afara careului de serviciu.

7.   Terenul se schimbă după fiecare şase puncte jucate, în cazul în care se aplică sistemul de super tie break. Iar la sistemul game se aplică regulamentul clasic din tenis.

8.   În caz de sistem super tie break, pauză se face la fiecare 6 puncte jucate şi după încheierea fiecărui set. Pauza are o durată de un minut.

9.   În caz de accidentare, arbitrul poate acorda time out medical la solicitarea jucătorului.

10.   Deciziile arbitrului de scaun sunt definitive şi trebuie respectate de către toţi jucătorii.

Art. 15. Sancţiuni. Un jucător poate primi sancţiuni gradual, în funcţie de faptele comise care atrag după sine încălcarea regulamentului RTP, după cum urmează:

1.       Avertismentul verbal se aplică în timpul meciului de tenis de către arbitrul de scaun în cazul în care un jucător manifestă un comportament nesportiv în timpul meciului. Aruncă cu racheta, înjură, adresează cuvinte nepotrivite, sau înjurături, celuilalt jucător, arbitru de linie, copil de mingi, arbitru de scaun sau unui spectator.

2.       Avertisment scris(aplicat de arbitrul de scaun, directorul turneului, directorul RTP);

3.       Pierderea unui punct(aplicat de arbitrul de scaun);

4.       Pierderea meciului prin descalificare(aplicat de arbitrul de scaun, directorul turneului, directorul RTP)

5.       Suspendarea din RTP(decisă de conducerea RTP)

6.       Excluderea din RTP (decisă de conducerea RTP)

Art. 16. Pierderea calităţii de membru al RTP

Un jucător îşi poate pierde calitatea de membru RTP în următoarele situaţii: 

1. Prin Deces.

2. Prin excluderea din RTP decisă de Directorul RTP.

3. Prin renunţarea voluntară a unui membru, transmisă în scris către RTP

4. Pierderea calităţii de membru RTP în una din cele trei situaţii atrage după sine, eliminarea de pe site-ul tenispremium.ro şi pierderea definitivă a clasamentului şi a palmaresului RTP şi a dreptului de a participa la competiţiile organizate de RTP.

5. În cazul în care un jucător a părăsit de bună voie RTP şi după o anumită perioadă doreşte să revină în RTP, va putea face acest lucru doar contra unei taxe stabilită de RTP.

6. Exluderea din RTP se aplică şi jucătorilor care prin comportamentul lor manifestat în preajma terenului de joc, au perturbat, întrerupt, afectat, un meci.

7. Excluderea din RTP este decisă de conducerea RTP în caz de încălcare a regulamentului RTP. Anularea excluderii poate fi decisă în mod excepţional de către RTP.

Art. 17. Clasamentul RTP se actualizează după fiecare competiţie desfăşurată. Valabilitatea punctelor este de 365 de zile din momentul în care au fost câştigate de jucător.

Art. 18. Un jucător poate să îşi îngheţe clasamentul RTP din motive medicale. Acest lucru se poate face prin trimiterea unui email către conducerea RTP la office@tenispremium.ro prin care solicită îngheţarea clasamentului. În urma acestei solicitări, clasamentul jucătorului/jucătoarei, este îngheţat pentru o durată de maxim 365 de zile. Punctajul obţinut în momentul validării cererii de îngheţare, este valabil maxim un an de zile. Clasamentul este dezgheţat în momentul în care jucătorul/jucătoarea revine în circuit. În acel moment, la punctele existente se adaugă cele câştigate de jucător/jucătoare, la turneul la care participă. Din acel moment, punctele îngheţate încep să îşi piardă valabilitatea în ritmul de 365 de zile de la câştigare.

Art. 19. În cazul în care un jucător/jucătoare este suspendat/ă din circuitul RTP, punctele se pierd în acelaşi ritm ca şi când jucătorul ar fi în circuit.

Art. 20. Cuantumul premiilor se stabileşte de RTP pentru fiecare turneu în parte, în funcţie numărul participanţilor. Premiile în bani se achită jucătorilor în maxim 7 zile de la câştigarea acestora.

Art. 21. Potrivit Art. 110 din Codul Fiscal, premiile mai mari de 600 lei, sunt impozabile cu 16%. Impozitul se reţine de către RTP din premiul câştigat de jucător şi virat la bugetul de stat.

Art. 22. Un jucător poate fi primit la un turneu RTP doar dacă a achitat taxa de participare.

Art. 23. Taxa de participare se va restitui integral, la cererea jucătorului, în cazul în care turneul a fost anulat şi reprogramat la o altă dată, din motive organizatorice (număr insuficient de participanţi, condiţii meteo nefavorabile).

Art. 24. Taxa de participare nu se va returna jucătorului dacă acesta nu s-a prezentat la turneu în ziua desfăşurării acestuia.

Art. 25. RTP poate modifica tragerea la sorţi pe tabloul de calificări cât şi pe tabloul principal de joc, dacă la debutul turneului, unul sau mai mulţi jucători nu s-au prezentat în concurs. Jucătorul care nu se prezintă la meci, este scos de pe tablou, pierde punctele alocate etapei de concurs, iar adversarul primeşte BYE şi se califică automat în etapa următoare.

Art. 26. La un tablou de 128 de jucători, RTP stabileşte 32 de capi de serie în baza clasamentului RTP. La un tablou de 64 de jucători, RTP stabileşte 16 capi de serie în baza clasamentului RTP. La un tablou de 32 de jucători, RTP stabileşte 8 capi de serie în baza clasamentului RTP. La un tablou de 16 jucători, RTP stabileşte patru capi de serie în baza clasamentului RTP. La un tablou de 8 jucători, RTP stabileşte doi capi de serie în baza clasamentului RTP.

Art. 27. RTP poate acorda BYE capilor de serie dacă tabloul de concurs nu este complet.

Art. 28 RTP introduce pe tabloul principal cât şi pe cel al calificărilor opţiunea GUEST, pentru a da posibilitatea jucătorilor care se hotărăsc pe ultima sută de memtri după ce tragerea la sorţi a fost efectuată. În cazul în care pe tabloul principal sau pe cel al calificărilor există opţiunea GUEST, iar un jucător doreşte să participe la turneu, va fi întrodus pe tabloul de concurs. În cazul în care opţiunea GUEST nu a fost înlocuită cu numele unui jucător până la startul meciului, aceasta se transformă în BYE şi jucătorul se califică automat în turul următor.

Art. 29. Jucătorul care abandonează la debutul meciului, sau în timpul partidei, indiferent de scor, primeşte punctele şi premiul prevăzut etapei respective de joc, iar adversarul câştigă partida.

Art. 30. Un jucător trebuie să îşi respecte adversarul indiferent de nivelul de joc al acestuia. Comentariile negative, ironiile, jignirile, agresiunile verbale şi/sau fizice, aprecierile negative la adresa jocului adversarului, atrag după sine sancţiuni jucătorului în cauză care pot merge până la descalificare şi pierderea meciului.

Art. 31. Deciziile arbitrului de scaun sunt obligatorii pentru toţi jucătorii aflaţi în competiţie. Jucătorii sunt obligaţi să respecte deciziile arbitrului de scaun. În cazul în care doresc să conteste o decizie, cer arbitrului de scaun să verifice urma mingii iar decizia luată de arbitru după verificare, rămâne definitivă.

Art. 32. Jucătorii şi arbitrii vor respecta integral prezentul Regulament RTP cât şi deciziile adoptate de Directorul RTP în calitate de organizator al circuitului Romanian Tenis Premium.

Art. 33. Jucătorii care pe parcursul unui an calendaristic nu participă la niciun turneu RTP, vor fi excluşi din circuit şi nu vor mai putea să redevină jucători în circuitul RTP. Excepţie fac jucătoarele însărcinate, sau care au născut, jucătorii accidentaţi, cât şi cei care locuiesc într-un oraş unde RTP nu a organizat un turneu.

Art. 34. În timpul desfăşurării partidei de tenis, la final de set, jucătorii pot părăsi terenul pentru pauză de vestiar, doar dacă Arbitrul aprobă acest lucru. Pauza de vestiar nu poate fi mai mare de 3 minute. În cazul în care jucătorul pleacă de pe teren fără acordul arbitrului, acesta este descalificat şi adversarul său este desemnat câştigător. 

Art. 35. Un jucător poate solicita Arbitrului, pauză de toaletă, doar la finalul unui game jucat sau la final de set. Pauza nu poate fi mai mare de trei minute.

Art. 36. Pe parcursul desfăşurării unui meci, un jucător poate solicita o singură pauză de vestiar sau de toaletă. 

Art. 37. În cazul în care temperatura exterioară indică mai mult de 35 de grade, Arbitrul poate acorda o pauză de 5 minute în fiecare set, pentru rehidratare şi răcorire.

Art. 38. Jucătorii care trag de timp atât la serviciu cât şi la retur, primesc avertisment din partea arbitrului. După al doilea avertisment în meci, arbitrul îi va lua primul serviciu. Apoi, un punct, iar dacă situaţia persistă, jucătorul în cauză îşi pierde fie încă un punct, în cazul în care se joacă în sistem tie-break, fie un game, pentru fiecare nouă tragere de timp.

Art. 39. Fiecare jucător are la dispoziţie 30 de secunde pentru a servi. Dacă depăşeşte acest timp, este avertizat de arbitru şi apoi curg penalizările prevăzute la Art. 38.

Art. 40. RTP acordă jucătorilor, mai multe bonusuri, după cum urmează:

1. Bonus de participare la turneele RTP, care se acordă după încheierea sezonului competiţional. În funcţie de numărul turneelor jucate (minim două) şi a taxei de participare plătite, jucătorul primeşte un bonus de fidelitate din partea RTP, pe care îl poate utiliza în următorul an competiţional. Condiţiile de acordare a bonusului sunt comunicate de către RTP, jucătorilor.

2. Bonus acordat unui jucător când aduce alt jucător în circuit. Se aplică un bonus de 10% din taxa plătită de jucătorul nou adus în circuit. 

3. Bonus pentru primul jucător care atinge 100 de meciuri jucate în circuitul RTP.

4. Bonus pentru primul jucător care câştigă 10 turnee RTP într-un singur sezon competiţional.

5. Bonus pentru jucătorul care devine în premieră lider RTP.